Bodrum Belediyesi,Çevre Dostu Gezi Teknesi Projesi
Solar Enerjili Elektrikli Katamaran Akvaryum Gezi Teknesi
Design Registered Product ( Tüm Tasarım ve Üretim Hakları TEKNOSGROUP / Nadir DÜLGEROĞLU’na aittir )
Tekne gövdesinin üzerine oturması sayesinde bir çok fonksiyon ve olanaklar sunar, sığ yerlere yanaşabilir ve diğer teknelerin giremediği yerlerde büyük bir rahatlıkla seyir sağlar. Tekne gövdesinin alt yüzeyi cam ile kaplıdır ve gövdesinin üzerine oturmuş teknede suyun içinin bir akvaryum olarak izlenmesini sağlar. Gece görüşler için su içini aydınlatabilen özel ışık sistemi ile tekne tabanından suyun içi çok net seyredilebilir. Ayrıca teknenin açılan yan gövdeleri bir platform olarak kullanıma uygundur ve kişilerin dalış yapmasına imkan sağlar.
Hareketli, katlanıp açılabilen yan gövdeler; hidrolik mekanizma ile hareket sağlayan sistem güvenilir bir kumanda sistemi ile desteklenmiştir. Tekne dururken gövdesinin üzerine oturabilme kabiliyetine sahiptir, ancak aynı kabiliyetini hareket halindeyken de yerine getirebilmektedir. Gövdesinin üzerine oturmuş pozisyondayken yoluna devam etmesini sağlayan sistem ile donatılmıştır, gövdesinin üzerindeyken gövde içindeki tüm mekanizmalar faliyetlerine aynı şekilde devam eder.
Tekne Tasarımı;
Teknenin tasarımı, projelendirilmesi ve modellemesi Teknos EcoMarine’ye ait olup, tasarım gerçekleştirilirken Üzerinde yoğunlaşılan konuların başında, enerji Tasarrufu sağlanabilmesi için minimum sürtünme ve hidrodinamik dirençlere uygun olarak çalışılmıştır. Ayrıca tasarımda dikkat edilen hususlardan birisi de, teknenin aerodinamik yapısıdır. Önden gelen rüzgar yükü minimuma indirilerek, hız kesme sebebi ortadan kaldırılmıştır. Katamaran gövdelerin ve ana gövdenin arasındaki tünelde rüzgar sıkıştırılması sebebi ile airlift etkisi kullanılarak sürtünme miktarı düşürülmüştür. Aynı zamanda gövdelerin sürtünme etkisini en aza indirebilmek için iki sistem daha uygulanmaktadır. Bunlardan birisi, hava nozulları ile gövdenin su altında kalan kısımlarından suya hava üflenerek gövdenin su ile teması en aza indirilmektedir. İkinci uygulama ise, teknenin suya değen her yüzeyi nano teknoloji ile üretilmiş suyu itici ( Hidrofobik) kaplama yapılmasıdır.
Doğru bir tasarım, enerji tasarrufu ve bunun yanı sıra fonksiyonelliği içermelidir. Bu teknede fonksiyonellikler önemli kılınmıştır. Güneş panelleri ve rüzgar türbini ile doğal elektrik kaynakları değerlendirilmektedir, ayrıca şebeke elektriği ile de dolum yapılabilmektedir. Teknenin tüm aydınlatmalarında çağımızın vazgeçilmezi olan led aydınlatma sistemleri uygulanmıştır, buna su altı aydınlatma dahildir. Su altı aydınlatma sayesinde gece görüntüsü ile beğeni kazanacaktır.
Solar & Rüzgar Tirbünü; Elektrik, Elektronik ve kumanda sistemi;
Yenilenebilir enerji kullanılan projede, güneş panelleri ve rüzgar türbinleri ile enerji kazanımı sağlanacaktır. Tamamen doğa enerjilerini kullanarak ihtiyacını karşılayan tekne, tam bir emsal teşkil etmektedir ve diğer tekne sahiplerine özendirici olacaktır. Toplumumuzda, özellikle tekne üreticilerinde ve kullanıcılarında elektrikli tekne sistemleri hakkında yeterli bilince sahip olan azınlıktadır. Kişiler ve üreticiler tamamen amatör zihniyet ile bir çalışmalar yapmaktadır, bu çalışmaların verimlerinin olumsuz olması, ileride bu konunun teşebbüslerini engelleyecektir. Ülkemizin doğal enerjilerinin üst düzeyde olmasına rağmen kullanımı çok düşük seviyelerdedir. Bu projede kullanılacak solar paneller verimi en yüksek olan yeni jenerasyon ürünlerdir. Deniz koşullarına göre üretimi gerçekleştirilen paneller uzun seneler verimini koruyabilmektedir. Ayrıca bu tekne projesinde özel üretim lamine panellerin üzerinde insanlar yürüyebilir. Yani teknenin üst teras bölümü de kullanıma açılabilecektir. Güneşin olmadığı saatlerde tercih sebebi olacaktır. Projede kendi geliştirdiğimiz ve üretimi tarafımızdan yapılan rüzgar jeneratörlerine de yer verilmiştir. Bu jeneratörler teknenin enerji kazanımına katkısı olacaktır, tamamen yerli üretim olan jeneratörler emsal oluşturacaktır. Bu ileri teknoloji enerji kazanım sistemleri elbette ileri teknoloji bir kontrol sistemi ile desteklenmelidir. Tarafımıza ait olan elektronik firmamız ar-ge çalışmaları sonucunda en ileri teknoloji ile bu sistemlerin kontrolünü ve uygulamasını gerçekleştirmektedir. Motor sürücü sistemlerinden şarj sistemlerine ve dijital kontrol sistemlerine kadar tamamının tasarımı, yazılımı, uygulaması üst düzey kadromuz ile gerçekleştirilmektedir.
Gövde Yapısı;
Tekne, bir ana gövde ve iki katamaran gövdeden oluşmaktadır. Metal konstrüksiyon ile desteklenmiş kompozit malzemeden üretilmektedir. Kompozit imalat esnasında infüzyon teknigi uygulanmaktadır. infüzyon sistemde vakum ile kalıplama yapılmaktadır ve homojen dolum sağlanması sebebi ile maksimum malzeme performansı sağlanmaktadır.
Ana gövdenin aerodinamik
tasarımı ile rüzgâr direnci en aza indirilir.
Teknenin camları lamine emniyet camı olarak imal edilir ve tekne formuna uygun
olacaktır. Ana gövdenin terası güneş panellerine göre tasarlanmıştır, maksimum
ısı kazanımı sağlamaktadır. Tekne tabanında ise cam zemin kullanılmakta olup suyun
içi görüntülenir. Gece ise led ışıkları ile suyun içi aydınlatılır.
Katamaran gövdeler, hidrodinamik esasına uygun tasarlanmıştır. Özel tasarımı sayesinde dalgadan en az etkilenmesi sağlanır. Gövdelerin üzerinde, suyun gövde ile sürtünmesini minimuma indiren ve tasarımı tarafımıza ait olan sistemle su ile gövde arasına hava üflemektedir. Bu etki ile Teknenin daha iyi kayması sağlanmaktadır.
Elektrik motoru ve bataryalar katamaran gövdeler içerisindedir. Bu sebeple teknenin ağırlık merkezinin alt seviyelerde tutulması sağlanır.
Yan Gövdeler – Air Lubrication System
Gövdeler alt tasarımı sayesinde bir hava yastığı oluşturulur ve gövdenin su ile teması kesilir. Su ile teması kesilen tekne gövdeleri sürtünme katsayısının azalması sayesinde daha az enerji harcanmasını sağlarlar. Bu sistem ile genelde ortalama %15-20 seviyelerinde enerji tasarrufu elde edilmektedir. Bir blower hava pompası ile basılan hava, gövde üzerindeki nozullar vasıtası ile alt bölümdeki havuzda bir hava yastığı oluşturur.
Motor ve Kontrol Sistemi
Motor Cinsi : Asenkron Voltajı : 72 Volt Rpm : 2500-5500 Motor gücü: 2 X 20 KW Özellikler : Su soğutmalı, nemli ortama uygun, devir ve hararet sensörlü, çoklu motor sistemi
Motor sürücü kontrol sistemi
Cinsi : Asenkron kontrol sistemi ( tork ve hız kontrollü ) Voltajı : 72 Volt Rpm : 2500-5500 Gücü : 300-500 A Özellikler : Su soğutmalı, nemli ortama uygun, hararet sensörlü
Marine Seri Yarı-Esnek (Semi-Flex) güneş panelleri
Yarı-Esnek güneş paneli özellikleri : (Çerçevesiz ve camsız)
Yarı -Esnek güneş panelleri şebeke bağlantısız (off-grid) ve şebeke bağlı (on-grid ) sistemler için uygundur. %19- %23 yüksek verimlilik özelliklerine sahiptir. En yüksek teknolojiye sahip güneş hücreleri ile üretilmiştir. Yüksek verimli güneş PV pili dünyanın en yüksek verimliliği benimseyen hücre ile verimliliği % 23 ulaşmaktadır ve modül verimliliği % 25-30 değerleri ile geleneksel olanlardan daha yüksek olmaktadır. Bu hücrenin pozitif kutbu ve negatif kutup aynı taraftadır. Hücrenin ön yüzünde en çok güneş ışığını emmesi sebebiyle maksimum güç alabilirsiniz. Yarı-Esnek güneş panelleri, marine seri olup özel üretilmiştir, laminedir ve üzerinde yürümeye uygundur. Garanti: Transfer edilebilir güç çıkış garantisi : 5 yıl / %95, 12 yıl/90%, 18 yıl / %85, 25 yıl /80%, 10 yıl malzeme ve işçilik garantisi ve 25 yıllık yaşam süresi.
Marine Seri Bataryalar
Lityum batarya, her hücresi 3.6V nominal voltaja sahip şarj edilebilir batarya türüdür. Zehirli madde içermemesi, ısı kararlılığına sahip olması, elektrokimyasal performansının iyi olması, güvenilir karakteristik özelliklere sahip olması, tekrar dolum ömrünün uzun olması ve yüksek özel kapasitesi sebebi ile elektrikli araçlarda tercih edilmektedir.
Ortalama 200 watt saat / kg enerji yoğunluğuna sahiptir. Isıya duyarlılığı azaltılmış, patlama riski en aza indirilmiştir. Tekrar doldurulabilirlik sayısı kurşun asit akülerin on katıdır. (2000’den fazla) Hızlı şarj ve deşarj olabilme özelliğine sahiptir. (1C’de şarj ve deşarj, 2000 kere tekrar dolumdan sonra %80 kapasite) Yüksek deşarj oranı 10C’dir. Şarj konusunda geniş bir toleransa sahip olsa da elektronik devre kullanılmalıdır. Li-Ion’lardan 2 kat ağır ve büyüktürler. Geniş çalışma sıcaklığı aralığına sahiptir (-10C to 60C) Ağırlıkları, kurşun asit bataryaların ağırlıklarının yarısından daha azdır. Lityum kobalt ve lityum mangan kimyalarından daha güvenlidir. 30V’a kadar fazla şarjda, kısa devre testinde, 130C’ye kadar sıcak şok testinde patlama/yanma riski yoktur. Doğal dengeye zararları azdır.